Reumatismul sau bolile reumatice reprezintă un termen-umbrelă folosit pentru a descrie afecțiunile care provoacă durere cronică, adesea intermitentă. Termenul de „reumatism” nu este atribuit unei afecțiuni specifice, ci acoperă cel puțin 200 de boli diferite de care suferă aproape jumătate din populația globului. În România, procentul este mai mare, aproximativ 60% din populație suferind de astfel de afecțiuni.
Bolile reumatice afectează tendoanele, articulațiile, ligamentele, oasele, mușchii și/ sau țesuturile conjunctive care conectează sau susțin organele și alte părți interne ale corpului.
Bolile reumatice pot fi degenerative – cauzate de uzura articulațiilor sau a structurilor adiacente (artroză, reumatism abarticular, spondiloză) sau de tip inflamator – cauzate de inflamație (poliartrită reumatoidă, artrite septice, vasculite sistemice).
Osteoartrita
Osteoartrita este o afecțiune în care cartilajul protector al suprafețelor articulare se deteriorează odată cu trecerea timpului. Osteoartrita, denumită și boala articulară degenerativă sau osteoartroza, reprezintă cea mai frecventă formă de artrită și este principala cauză a durerii și invalidității în rândul persoanelor în vârstă.
Osteoartrita poate avea diverse cauze:
– degenerarea și uzura unei articulații;
– cauze mecanice;
– combinație a celor două.
În majoritatea cazurilor, specialiștii nu cunosc cauza exactă a deteriorării articulațiilor dar, cel mai des, poate fi vorba de o greutate corporală excesivă, ce tensionează suplimentar articulațiile, în special genunchii, șoldurile și articulațiile de la nivelul talusului. Existența unui istoric familial de osteoartrită poate influența procesele chimice de la nivelul cartilajului.
Primele simptome ale bolii sunt:
– durerea, în special la nivelul mâinilor, șoldurilor, genunchilor sau, câteodată, la nivelul coloanei vertebrale;
– rigiditatea, care durează mai puțin de o oră, apare dimineața la trezire sau după repaus prelungit;
– limitarea mișcărilor articulare;
– deformări articulare ce apar în stadiile tardive ale bolii.
Simptomele osteoartritei pot fi de la minore la severe, în funcție de articulațiile afectate. De obicei, boala este limitată la un singur set de articulații (ex: ambii genunchi).
Pe măsură ce osteoartrita se agravează, simptomele pot presupune o pierdere totală a funcției articulațiilor afectate.
Medicii pun, de obicei, diagnosticul prin evaluarea simptomatologiei și efectuarea examenului clinic. Există și anumite teste pe baza cărora poate fi confirmat sau eliminat diagnosticul:
– examinarea lichidului articular, radiografia, artroscopia;
– teste de sânge: hemoleucogramă, factor reumatoid, anticorpi antinucleari, proteină C reactivă, TSH, feritină.